Sanatsal boya nedir? Neden tercih edilir?
- FovArt Sanat Galerisi
- 2 Haz 2018
- 3 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 27 Ağu 2024

Piyasada satılan sanatsal boyalar; profesyonel ve öğrenci tipi boyalar olarak 2'ye ayrılır. Bunlara ek yine sanatsal çalışma yapabileceğiniz ama daha çok hobi amaçlı her tür işlemde kullanılan hobi boyaları bulunmaktadır.
Profesyonel boyaların diğer boyalara karşı seçilmesi konusunu zaman zaman tartışıyor olacağız. Profesyonel boyalar diğer tiplere göre daha pahalı. Ama neden ? Bunu hakediyorlar mı? Yoksa sadece satış stratejisi mi ? Yok artık, öyle değil tabi ki.. Onu bilinçsizce üretilen basit markalar tercih eder sanırım.
Öncelikle deneyimlediğimiz, okuduğumuz farkları paylaşalım.
Renk Değişimi: Profesyonel boyalar kuruduğunda çok az renk kaybına uğrarlar. Bu farkı genelde boya ile çok haşır neşir olanlarımız fark edebilir. Diğer boya türlerinde ise boya kurudukça renkteki koyulaşma gözle rahatça görülebilir.
Renk Tutarlılığı: Profesyonel boyalarda kullanılan pigmentlerin kalite değişim aralığı oldukça düşüktür. Bu farkı siyah veya beyaz renklerde çok anlayamıyor olabilirsiniz ama örneğin ten rengi için kullandığınız bir renk olduğunda; çalışmanız daha tamamlanmadan biten rengin yenisini alır ve uygularsanız, ton farkıyla karşılaşmanız çok olası değil. Ben içine az şundan bundan ekler o rengi bulurum diyorsanız da tercih sizin.
Renk Skalası: Profesyonel boyaların renk skalası diğer tiplere göre daha geniştir. Bunu hemen herkes bilir. Aynı markanın kendi ürün tipine göre renk skalası hedef kitleye yönelik geliştirilmektedir. Ama markadan markaya değişebilen bir skala bu, standart değil. Ne kadar çok pigment(boya rengi anlamında kullandım hoş oldu) elinizde hazır bulundurulursa o kadar yaratıcılığınız artabilir. Profesyonel X markasında 25 olan sayı, öğrenci tipi Y markasında 35 olabilir. Kim üreticiyi durdurabilir ki? Burada dikkat edilebilecek konu, hangi renklerde ton skalasının fazla olduğu olabilir. Benim için sarı rengin 2 çeşit olması yetiyorken, çok kullandığım yeşilin pastel tonları ile birlikte 6 çeşit olması daha kıymetli. Ancak ilk 2 özellik unutulmadan marka seçilirse daha uygun olacaktır.
Renk Kapatıcılığı: Profesyonel boyalarda renk kapatıcılığı diğer tiplere göre daha fazladır. Transparan olarak özellikle hazırlanan boyalar için demiyorum bunu tabi. Ama elinizdeki tüm renkler için genel anlamda konuşacak olursam: Alt zemine çizdiğiniz resimden vazgeçip üstünü kapatmaya çalışırken, boyayı birden fazla kat uygulamak, her katı kurutmak zorunda kalırsanız ve bundan hoşlanmazsanız işte o zaman aradaki ihtiyacı anlayabilirsiniz. Basit mantıkta düşününce kapatıcı bir boya için katı madde daha çok kullanılır bu da fiyat farkı yaratabilir. Profesyonel boyalarda transparan ve opak boya skalası da renk skalasını zenginleştiren özelliklerden biri. Herşey çalışmalarınızı kolaylaştırmak için önceden düşünülmüş.
UV Dayanımı: Profesyonel boyalarda UV(Mor ötesi ışık) dayanımı yüksektir. UV ışığa maruz kalan boya zamanla canlılığını yitirerek soluklaşır. Sanatsal çalışmalarda renk, anlatılan konunun bütünlüğünü farklı bir boyut ile aktarmaktadır. Bu nedenle önem taşır. Çalışmanın uygulama zamanındaki renk seviyesinde saklanabilmesi, hem saklama yöntemleri ile, hem de UV dayanımı yüksek boyalarla sağlanabilmektedir.
Dayanıklılık: Profesyonel boyalar sıcaklık farklarına karşı çok duyarlı değildir. Çok sıcak veya çok soğuk ortamda yapılan uygulamalarda boyada bozulma, çatlama veya akma riski diğer tiplere göre oldukça azdır. Uygulama sonrası karşılaşılabilecek sorunlar için de benzer duyarlılık söz konusudur. Özellikle hobi boyalarını 30 derece civarı bir ortamda kullanmanız çok hızlı buharlaşma sebebiyle dış yüzeyin iç yüzeyden hızlı kurumasına ve çatlamalar olmasına neden olabilir.
Yorumlar