Boya tüpleri üzerinde küçük listeler ile bazı detayların yer aldığını görebilirsiniz. Çoğu zaman bu bilgilere dikkat etmeyiz ve bize önerilen marka ve boyalarla resim yapmaya devam ederiz. Bazı renkler hayal ettiğimiz şekilde yüzeyi kapatmadığında, satın aldığımız boya markasını suçlarız. Oysa herşey boya tüpünün üzerinde yazıyor. Anlatacağımız detaylar, meraklıları için ek bilgi, tasarım yapmak isteyen sanatçılarımızda zaman zaman soru işareti oluşturan teknik özelliklerdir.
RENK(HUE): Renk demektir. Boyanın pigmentine verilen isimdir. Pigmentler rengin hammeddesidir şeklinde tanımlayabiliriz. Satın aldığımız tüm boyaların renk skalası farklı pigmentlerin kombinasyonları ve farklı oranlarda pigment karışımlarıyla elde edilir.
Pigment kodu örnekleri;
Kırmızı: PR108
Sarı: PY35
Mavi: PB35
OPAKLIK (OPACITY): Boyanın kapatıcılık özelliğini belirtir.
Boyalar transparan, yarı transparan ve opak olmak üzere 3 çeşit üretilir. Örneğin sarı pigment kullanılarak boya elde edilecekse, bu pigment(hue) çeşitli bağlayıcılarla karıştırılarak boya haline getirilir. Pigmentin az bağlayıcı maddenin daha fazla olduğu oranlarda boyamız daha transparan yapıya sahip olur. Tuval gibi yüzeylere uygulama yaptığımızda zemin rengini görmeye devam ederiz. Kullanılan pigment arttıkça opaklık da artar. Titanyum beyazı opaktır.
IŞIK DAYANIMI(LIGHTFASTNESS): Rengin/pigmentin UV ışığına karşı dayanıklılığının seviyesini belirten birimdir. Bu derecelendirme sistemi sanatsal seviyedeki boyalarda bulunur.
Amerikan Standartlarına göre (I)den (V)e kadar derecelendirilir. (I) derecesi dayanımı en iyi pigmenti ifade eder.
İngiliz standartlarına göre 1-8 aralığında derecelendirme kullanır ve 8 en iyi ışık dayanımlı pigmenti ifade eder. Kullandığınız markaların derecelendirme detaylarını incelemenizi tavsiye ederiz.
Amerikan ve İngiliz Standartlarının eşleştirilmesi:
I = 7 ve 8
II = 6
III = 4 ve 5
IV = 2 ve 3
V = 1
KALICILIK (PERMANENCE): Pigment ve bağlayıcılarla elde edilmiş boyanın kalıcılık derecesini belirten ölçüdür. Pigmentlerin ışık dayanımı ile karıştırılmamalıdır. Gün ışığına, sıradan bir şehir atmosferinde, normal oda koşullarında, camlı çerçeveyle sergilenen çalışmanın üzerinde boyanın kalıcılığının ölçüsü olarak tanımlanır.
Örneğin; metal bazlı boyalar havasında sülfür dioksit ve hidrojen sülfit bulunan ortamlarda zamanla renk değiştirirler.
Derecelendirme şekli:
AA: Son derece kalıcı boya
A: Kalıcı boya
B: Orta seviyede kalıcı boya
C: Uçucu boya
Eski dönemlerde üretilen alizarin crimson uçucu özellikteyken günümüzde kalıcılık seviyesi A olarak üretilebilmektedir.
Kaynaklar:
Comments