top of page
İlayda Ersalan

İlayda Ersalan

Ressam

1995 yılında Adana’da doğmuştur. İlk lisansını 2013-2018 yılları arasında Yeditepe Üniversitesi’nde Endüstri Ürünleri Tasarımı bölümünde tamammıştır. Taş baskı, ahşap baskı ve yağlıboya derslerinin dışında, Dünya Sinema Tarihi ve Türk Sinema Tarihi gibi dersler almıştır.

2018-2022 yılları arasında ikinci lisansını Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde Resim bölümünde tamamlamıştır. Bu süreç içerisinde Mustafa Özel’in Altamira Atölyesi’nde staj yaparak yağlıboya işler üretmeye devam etmiştir. Çalıştığı disiplinler arasında karakalem, suluboya, yağlıboya, kolaj, fotoğraf, video, dijital kolaj ve dijital resimler bulunmaktdır. İlgilendiği kavramlar; hafıza, bebeklik dönemi, anne-bebek ilişkisi, temas ve geçmişin insan üzerindeki psikolojik etkileridir.

İstanbul'da kendi atölyesinde üretimlerine devam etmektedir.

Katıldığı Sergiler

2022 - Smallart XIII Küçük İşler Sergisi / İzmir

2022 - “Bize Övgü” Karma Sergisi / Ankara

2022 - Fovart Sanat Galerisi “Küresel Birlik 2022” Online Sergisi                                                              

2022 - Talebeyiz Biz “Silgi” Sergisi / İstanbul

2022 - BASE “İz ve İletişim” Sergisi / İstanbul

2021 - Marmara Üniversitesi “Alt bellek Açılımı” Sergisi / İstanbul

2020 - “Online Art Project” Online Karma Sergisi

2020 - “Portfolyou Art Project” Online Karma Sergisi

------------

KARATAŞ SERİSİ 

"Hayatımda biz kavramı ile ilk karşılaştığım yer anne tarafımın yaşadığı yer olan Adana'nın Karataş ilçesidir.   Yıllar geçtikçe oradaki biz kavramının değişimine şahit oldum. Çünkü geçmişte yaşanan birliktelik, zamanla bireyselleşmeye dönüştü. Karataş Serisi adlı çalışma Karataş'ta çekilmiş ve geçmişe ait fotoğrafların resimsel imgeleridir. Burada imgeler, geçmişteki biz kavramı yitirilişin simgesi olarak belirsizleşmektedir."

------------

KEDİ SERİSİ 

"Kadıköy'deki gündelik hayatımda bazen uzun süreli olarak yaşamıma eşlik eden bazense bir öğleden sonra cafede içilen bir kahve süresi kadar kısa bir vakitte hayatımda var olmuş kedilerin resimleri."

------------

" HAFIZA SERİSİ "

"Bellek, dünyaya ilişkin anlayışımızın ve kişisel kimlik hissimizin temelini döşer. Birey olmamızın nedeni ekseriyetle öğrendiklerimiz ve hatırladıklarımızdır."

Tam da bu bilgiden yola çıkarak kendi anılarıma odaklanıyorum ve anıların zihnimizdeki değişkenliği ve kayboluşu üzerinden sezgisel bir şekilde ilerlediğim bu resimleri yapıyorum. Benim için kişisel bir iş olarak ilerlese de resimlerin zamanla daha da soyutlaşmasıyla birlikte kişisel olmaktan çıkıyor. Amacım kendi hafızamdaki imgelerden yola çıkarak izleyiciye kendi hissettiklerini düşündürmek. İşlerimde eski fotoğraf ve video kayıtlarından seçtiğim imajlardan yararlanıyorum."

------------

" EV SERİSİ "

"Karanlık yaşam alanlarının insan üzerindeki psikolojik etkileri çok ağır olabiliyor. Işık alamayan insan her an uykulu, motivasyonsuz, ağır hareket eden bir canlıya dönüşürken bir yandan da öfke ve melankolinin kollarına düşüyor. İşte böyle bir dönemden geçerken yeni sahiplendiğimiz ve bize yaşadığımız yerin karanlığını unutturan kedimizin ölümcül bir hastalığa yakalandığını öğreniyoruz. 3 aylık uzun ve yoğun bir tedavi süreci var. Ölüm çok kolay ama biz yaşatmayı ve bu zorlu sürece girmeyi tercih ediyoruz. Bu süreçte ise depresyon bize sakin ve ılık kollarını açıyor. Kedimizin hastalığı bizim için bir hayat mücadelesine, kendi içimizde ise kim olduğumuzla ilgili çatışmalara dönüşüyor. Bedenimizde ve zihnimizde kalan tüm enerjiyi kedimizi yaşatmak için verirken, gün içerisinde uzun uykular başlıyor. Bu sürecimizde ev içerisinde yaşadığımız bu anları resimliyor ve 'ev serisi'nde topluyorum"

"İlgili sanat eseri ve sanat eserine ait görsellerin ilişkili içeriklerinin kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya kullanılması hakları sanatçıya aittir. Sanatçı izniyle Fovart'ta yayınlanmaktadır. Yukarıda sayılı edimlerin gerçekleştirilebilmesi için sanatçıdan yazılı izin alınması gerekmektedir."

bottom of page